Σάββατο 26 Μαΐου 2007

Έχετε ακουστά την έκφραση "κλασσικός ΔΑΠίτης";;;

Χιουμοριστικό-καυστικό κείμενο που μου έστειλε ο φίλος anarchocapitalist και θα το δημοσιεύσω μετά από άδειά του. Όσοι έχουν αίσθηση του χιούμορ, δεν θα προσβληθούν...


«Η κριτική δεν είναι πάθος του εγκεφάλου, είναι ο εγκέφαλος του πάθους. Δεν είναι ανατομικό νυστέρι, είναι όπλο. Το αντικείμενό της είναι εχθρός της που θέλει όχι να αναιρέσει, αλλά να εξολοθρεύσει […]. Δεν λειτουργεί πλέον ως αυτοσκοπός, αλλά μονάχα ως μέσο. Το πραγματικό της πάθος είναι η αγανάκτηση, το ουσιαστικό της έργο η καταγγελία».

Karl Marx, Κριτική της εγελιανής φιλοσοφίας του δικαίου, 1844


Δεν ξέρω γιατί χρησιμοποίησα αυτά τα λόγια του Μαρξ για να ξεκινήσω αυτό το κείμενο. Μάλλον επειδή το είχα πάντα απωθημένο να τα χώσω κάπου, και δεν μου είχε δοθεί μέχρι τώρα η ευκαιρία. Τι σχέση έχουν με το περιεχόμενο του κειμένου; Καμία μα καμία απολύτως!

Δύο χρόνια συμπληρώνω σε μερικούς μήνες στο Πανεπιστήμιο, και από αυτά τα δύο χρόνια ένα πράγμα μου έχει μείνει βαθιά χαραγμένο στη μνήμη: οι παρατάξεις. Γιατί αν υπάρχει κάτι το εξωτικό, κάτι το αλλόκοτο, το αλλότριο, κάτι το ελκυστικό και αηδιαστικό συνάμα στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, αυτό είναι οι φοιτητικές παρατάξεις. Παρατάξεις για κάθε γούστο, απλές, σύνθετες, εξαρτημένες, ανεξάρτητες, πολυπρόσωπες, μονοπρόσωπες, περιορισμένης ευθύνης και αντίληψης, και ότι άλλο δεν θα μπορούσε να γεννήσει ποτέ η τολμηρή φαντασία του πιο αφηρημένου ντανταϊστή συγγραφέα.

Θεωρώ καθήκον μου απέναντι στην Ιστορία να αποτιμήσω ό,τι έμαθα, βίωσα και είδα από τον Θαυμαστό Κόσμο των Φοιτητικών Παρατάξεων, για να μείνει ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Βέβαια, έχω άλλα δύο χρόνια να περάσω στο πανεπιστήμιο, αλλά δεν βαριέσαι; Είπα να γράψω και θα γράψω.


Αναρχικοί – Αντιεξουσιαστές - Αναρχοαυτόνομοι: Σύνθημα σας να είναι ένα «Σκατά σε όλες τις παρατάξεις»! Και ένα ακόμα, για εφεδρεία, «Κάτω το κράτος και ο καπιταλισμός». Δεν ξέρετε γιατί περάσατε σε πανεπιστήμιο, αλλά το νόημα είναι να είναι κλειστό, δηλαδή υπό κατάληψη. Δεν είναι και πιο εύκολο, άλλωστε;


Δίκτυο – ΑΡ. ΕΝ.: Σαν μέλη του κατ’ εξοχήν κόμματος της αριστερής μικροδιανόησης, δεν θα μπορούσατε να μην είσαστε μικροί μικροδιανοούμενοι. Επιβάλλεται να κατέχετε απόλυτα μια τεράστια συλλογή από αριστερά τσιτάτα, από Μαρξ, Λένιν, Μάο και Τσε μέχρι Καστοριάδη, Αλτουσέρ, Φλωράκη και δε συμμαζεύεται. Μπορείτε να είσαστε οτιδήποτε υπάρχει μεταξύ παλαιοκομμουνιστών και νεοκομμουνιστών (ή ευρωκομμουνιστών), η πολυφωνία είναι το νούμερο ένα συστατικό του χώρου σας, αρκεί να μην αποκλίνουμε περισσότερο από το να μη φαίνονται οι αποκλίσεις μας. Σε μη-κινηματικές περιόδους πάμε τυφλά μαζί με την ΠΑΣΠ, σε κινηματικές περιόδους τυφλά μαζί με τα ΕΑΑΚ, σε προεκλογικές περιόδους με κανέναν (είπαμε, καλή η ενωμένη αριστερά αλλά στις εκλογές είναι ο καθένας για την πάρτη του). Α, και το σύνθημα – κλειδί του πολύχρωμου, πλουραλιστικού, ανεκτικού κλπ προφίλ μας είναι ένα «Ντροπή, ντροπή σε κάθε σεξιστή/ είμαστε όλοι τραβεστί».


ΕΑΑΚ: Μόνο εσείς είσαστε οι pure αριστεροί, οι άλλοι είναι μπασταρδέματα. Κρατάτε το κλειδί για την ανάγνωση των Ιερών Γραφών του Μαρξισμού, είσαστε η πρωτοπορία και το υπόλοιπο φοιτητικό σώμα αλλοτριωμένο, άσχετο και αδιάβαστο. Η πεφωτισμένη ηγεσία σας πρέπει να περάσει το μήνυμα της στους πάντες με κάθε δυνατό τρόπο: από ανακοινώσεις και φυλλάδια που δεν καταλαβαίνει κανένας μέχρι καδρονιές και μπουνιές. Σε κινηματικές περιόδους στηρίζετε πάντα καταλήψεις, σε μη-κινηματικές περιόδους το ίδιο, στις εκλογές είσαστε γενικά κατά, αλλά η ψήφος που δίνεται σε εσάς έχει ιδιαίτερο πολιτικό νόημα και περνάει μηνύματα. Γενικά, ρέπετε προς την καφρίλα, μπύρες, τσιγάρα, αντάρτικα, ροκάδικα κοκ. Και αν κατά τύχη ντύνεστε λίγο κυριλέ, δεν είσαστε πλανημένος ΔΑΠίτης, αλλά στέλεχος της ΑΡΑΝ.


ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ: Ένα από τα πολλά μακριά χέρια του Περισσού και του ΚΚΕ. Μόνη πηγή αλήθειας ο Ριζοσπάστης και ο Οδηγητής. Προφήτες από Κολοζωφ μέχρι Κανέλλη. Εχθροί σας και σύνθημα που όλους μας ενώνει «ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΕΕ». Κατηγορείτε τα ΕΑΑΚ και το Δίκτυο ως όργανα του ΠΑΣΟΚ, σας κατηγορούν για την περιβόητη συγκυβέρνηση και τους κατηγορείτε ως πράκτορες και προβοκάτορες. Καλείτε σε συνελεύσεις συχνά μόνοι σας, κυνηγάτε τις εκλογές για να δοθεί το μήνυμα της Λαϊκής Αντεπίθεσης (όχι αγοράς), και γενικά μπορείτε να αναλύετε για 8ωρα τα πρακτικά της 3ης Διεθνούς και αν ήταν ή όχι ρεφορμιστής ο Μπρέζνιεφ.


ΠΑΣΠ: Καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ, απλή συνωνυμία. Είσαστε στο Πανεπιστήμιο όχι για να σπουδάσετε, αλλά για να βοηθήσετε τους συμφοιτητές σας, εν είδει Μητρός Τερέζας. Κατηγορείτε για όλα τα στραβά του κόσμου τη Δεξιά (ποτέ Νέα Δημοκρατία), άσχετα αν το κόμμα σας κυβερνούσε επί 20ετία. Όλοι κρύβετε έναν μικρό Ανδρέα μέσα σας, για αυτό δυσφορείτε απέναντι στους μειοψηφούντες εκσυγχρονιστές. Τα έχουμε πάντα καλά με το Δίκτυο και τα ΕΑΑΚ, κυρίως με τους δεύτερους γιατί είναι και επικίνδυνοι ώρες ώρες, και κατηγορούμε την Πανσπουδαστική ως «αριστερό ψάλτη της Δεξιάς», ενθυμούμενοι πάντα την συγκυβέρνηση. Στις εκλογές χάνετε κατά κανόνα από τη Δεξιά, αλλά φροντίζετε πάντα να παρουσιάζεται σημάδια νίκης. Πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θα’ ναι……………

Υ.Γ.: Εξυμνείτε πάντα ως ήρωα τον Τεμπονέρα και ακολουθείτε το δρόμο του, άσχετα αν δεν έχετε ούτε τα μισά ………….. να κάνετε αυτό που έκανε αυτός κάποτε.


ΔΑΠ: Το νόημα της (φοιτητικής) ζωής σας είναι ένα (ή περισσότερα): πάρτι, κλαμπ, μπουζούκια, Αράχοβα, Μύκονος κοκ. Και όλα αυτά επειδή εσείς δεν είσαστε υπάλληλοι όπως οι Πασόκοι (ποτέ ΠΑΣΠίτες), που φταίνε για όλα τα στραβά του κόσμου, άσχετα αν το κόμμα σας δεν έχει κάνει τίποτα για να το διορθώσει αυτά.

Με πολιτικές και ιδεολογίες να μην πολυασχολείστε, γιατί δεν τα ξέρετε και τόσο καλά ώστε να συζητήσετε. Το θέμα είναι να στηρίζετε με τα μπούνια Νέα Δημοκρατία (αποκλίσεις επιτρέπονται μόνο προς τα (άκρο)δεξιά).

Κατά τα άλλα να συχνάζετε Κολωνάκι, Κεφαλάρι, Γλυφάδα και Ψυρρή, και προσοχή στον ενδυματολογικό σας κώδικα: ό,τι δεν είναι trendy απλά δεν το φοράτε. Όχι και να σας λένε out-fashioned οι άλλοι.


Εδώ τελειώνει η ανατομία των φοιτητικών παρατάξεων που επιχείρησα να κάνω. Η αλήθεια είναι πως θα μπορούσα άνετα να γράψω πολύ περισσότερα, αλλά τα πλατιάσματα δεν αποτελούν γνώρισμα του γραπτού μου λόγου.

buzz it!

2 σχόλια:

Anorganwtos είπε...

Μου άρεσε πολύ το κείμενο με τα "στερεότυπα" αν και γενικά, αδικείς λίγο τις παρατάξεις...

Ανώνυμος είπε...

τους αηδίασα όλους ! φανατισμένα παιδάκια πορώνονται με πράγματα που δε μπορούν καν να κατανοήσουν